قبل از بررسی رابطه ایمپلنت های دندانی و دیابت بهتر است کمی بیشتر راجع به ایمپلنت های دندانی بدانیم، راجع به روش کاشت و نحوه مراقبت های لازم آن صحبت کنیم و این موارد را مورد بررسی قرار دهیم.
در گذشته وقتی فردی به هر دلیل دندان های خود را از دست میداد از روش پرروتز های مصنوعی و متحرک برای جایگزینی دندان های از دست رفته استفاده می کرد که این موضوع در خیلی موارد اختلال ایجاد می کرد، به طور مثال پرروتز های مصنوعی سقف دهان را میپوشاندند و قدرت چشایی فرد را کاهش میدادند و یا برای ثابت قرار گرفتن و تکان نخوردن به دندان های سالم و طبیعی فرد تکیه می کردند که همین امر موجب آسیب دیدن و خراب شدن دنان های طبیعی فرد می شدند. از دست دادن دندان های طبیعی می تواند دلایل متعددی داشته باشد که از مهم ترین این دلایل میتوان شکستگی، پوسیدگی، ضربه های شدید و تصادف و از این قبیل مشکلات را نام برد.
با گذشت زمان و پیشرفت علم وتکنولوزی روشی درمانی ترمیمی را به وجود آوردند تحت عنوان ایمپلنت دندانی، این ایمپلنت های دندانی مشکلات پروتز های مصنوعی و متحرک را حذف کرده و سلامت و زیبایی را به دهان و دندان فرد بیمار بازمی گردانند. این روش ایمپلنت های دندانی طی مرور زمان تکامل هایی پیدا کرده است و در حال حاضر نیز همچنان در حال پیشرفت و تحقیق در این زمینه هستند. این ایمپلنت های دندانی با حذف مشکلات پروتز های دندانی متحرک یک راه حل مناسب و جایگزین عالی برای دندان های از دست رفته هستند که در حال حاضر وجود دارند. از دست دادن دندان های طبیعی مشکلتاتی را از قبیل، کاهش اعتماد به نفس، اختلال در زیبایی دهان و دندان، اختلال در داشتن لخندی زیبا و مشکلاتی برای خوردن غذا و جویدن آن ایجاد می کند که با ظهور ایمپلنت های دندانی به صورت تقریبی میتوان گفت که این دغدغه ها از بین رفتند. زیرا ایمپلنت های دندانی زیبایی و سلامت را به دهان و دندان فرد بر می گردانند.
بیشتر بخوانید » ایمپلنت دندان چیست ؟
کاشت ایمپلنت های دندانی به این صورت است که توسط یک عمل تهاجمی صورت می گیرند، این ایمپلنت های دندانی به این صورت کاشته می شوند که ابتدا پایه ایمپلنت های دندانی که معمولا از جنس تیتانیوم ساخته می شوند را به وسیله سوراخی که با ابزار و تجهیزات مخصوص درون استخوان فک ایجاد کردند درون آن قرار می دهند و دلیل این موضوع این است که این پایه ها با استخوان فک سازگار هستند و بافت استخوان به مرور زمان اطراف این پایه را پوشانده و یا به اصطلاح با آن جوش می خورند و مستحکم می شوند. بعد از گذشت طول درمان و بهبودی فرد بیمار روکش یا تاج ایمپلنت های دندانی به وسیله بریج روی پایه ایمپلنت قرار می گیرد.
شاید دوست داشته باشید بخوانید » قیمت ایمپلنت 1402
این ایمپلنت ها به صورت مستقل عمل می کنند و به هیچ دندان طبیعی تکیه نمی کنند زیرا پایه این ایمپلنت ها درون استخوان فک مانند ریشه دندان طبیعی عمل می کند و از همین رو است که به دندان های طبیعی فرد بیمار آسیبی وارد نمی کنند. در حال حاضر بهترین راه برای جایگزینی دندان های از دست رفته ایمپلنت های دندان هستند اما نباید این موضوع را فراموش کنید که موفقیت کاشت ایمپلنت فرد بیمار به وضعیت سلامت عمومی فرد نیز بستگی دارد و برخی افراد که بیماری زمینه ای مانند دیابت دارند برای کاشت ایمپلنت موفق دارای شانس کم تری نسبت به افرادی که از وضعیت سلامت کامل برخوردارند هستند.
ایمپلنت دندان و دیابت
بیماری دیابت دارای دو نوع می باشد که اگر دیابت فرد بیمار چه نوع دوم باشد چه نوع اول در صورتی که کنترل نشده باشد برای کاشت ایمپلنت دندان قطعا مشکل ساز خواهد بود و ممکن است عوارضی را با خود به همراه داشته باشد. در برخی موارد ممکن است این بیماری دیابت منجر به شکست عمل کاشت ایمپلنت شود. البته ناگفته نماند که درصد موفقیت کاشت ایمپلنت برای فرد بیمار که دارای بیماری دیابت کنترل شده است تقریبا به یک فرد سالم و دارای سلامت کامل جسمانی یکی است.
اگر فردی دارای بیماری زمینه ای مانند دیابت است و دیابت او کنترل شده نیست بهتر است که کاشت ایمپلنت های خود را به تاخیر بیاندازد تا بتواند بیماری دیابت خود را تحت کنترل در بیاورد و از شانس بیشتری برای داشتن یک عمل جراحی کاشت ایمپلنت موفق برخوردار باشد. همچنین با کنترل دیابت بیماران می توانند درصد بروز عوارض احتمالی حاصل از کاشت ایمپلنت های دندانی را کاهش دهد. برخی از افراد که دندان های خود را از دست داده اند از روش کاشت مینی ایمپلنت برای جایگزینی دندان های از دست رفته خود استفاده می کنند اما باید بدانید که اگر فردی بیماری دیابت دارد بهتر است از این روش کاشت ایمپلنت استفاده نکند زیرا در این روش امکان بروز عفونت بسیار بیشتر می باشد و عفونت ها را میتوان یک قاتل بی رحم برای ایمپلنت های دندانی دانست. بهترین راه کاشت ایمپلنت های دندانی برای افراد دیابتی استفاده از روش کاشت ایمپلنت استاندارد است.
دیابت تاثیر بسیار مستقیم روی دهان و دندان فرد بیمار دارد و اصلا نباید روی این موضوع سرپوش گذاشت یا این موضوع را فراموش کرد، از همین رو فرد بیمار باید بسیار مراقب بهداشت دهان و دندان باشد زیرا دیابت موجب می شود تا باکتری ها زود تر رشد کنند و موجب بروز عفونت و بیماری های لثه شود. همان طور که گفتیم بیماری دیابت تاثیر بسیار مستقیم روی دهان و دندان دارد از همین رو طبق تحقیقات و آزمایش های صورت گرفته گفته شده است که: بهتر است این افراد از روش کاشت فوری ایمپلنت همرا با پیوند استخوان استفاده نکنند زیرا بیماری دیابت طول درمان فرد بیمار را افزایش میدهد و هر چقدر عمل سنگین تر باشد و طول درمان بیشتر باشد ممکن است احتمال شکست ایمپلنت افزایش یابد از همین رو بهتر است ابتدا پیوند استخوان صورت گیرد و بعد از بهبودی آن و افزایش تراکم استخوان ایمپلنت های دندانی را کاشت کرد تا از میزان موفقیت بیشتری برخوردار باشد. همچنین از بروز عوارض احتمالی این عمل می توان جلوگیری کرد.
بیماران دیابتی نیز می توانند از روش درمانی ایمپلنت برای یک فک کامل چه بالا چه پایین استفاده کنند به این صورت که ابتدا تراکم استخوان را به وسیله دستگاه های مخصوص اسکن سه بعدی اسکن می کنند و سپس محل جایگذاری پایه های ایمپلنت را تعیین می کنند. همچنین باید بدانید که کاشت ایمپلنت های دندانی برای یک فک کامل چه بالا چه پایین روی قوس کامل یک فک از 4 پایه استفاده می شود تا ایمپلنت های فرد بیمار از استقامت بیشتری برخوردار باشند. به طور کلی موفقیت کاشت ایمپلنت در بیماران دیابتی به پزشک جراح شما نیز بسیار بستگی دارد. زیرا فرد بیمار را باید به طور دقیق مورد بررسی و معاینه قرار دهد زیرا یکی از دلایل مشکلاتی که دیابت ایجاد می کند تحلیل استخوان و لثه است و سپس باید با دکتر دیابت شما مشورت کند تا بتواند یک برنامه ریزی دقیق و یک نقشه صحیح را برای کاشت ایمپلنت، مورد استفاده قرار دهد تا به کمک این ها درصد موفقیت کاشت ایمپلنت دندان را افزایش دهد.